Iedere ouder herkent het denk ik wel, de frustratie als je kind niet wilt eten in de avond en de dingen die je dan afvraagt….
‘’Moet ik mijn kind nu dwingen om te eten?’’
‘’Moet ik wat anders geven, omdat die anders met honger naar bed gaat?’’
‘’Als ik te laat eten geef, kan mijn kind niet goed slapen’’
Ik geef je 3 praktische tips om hier mee om te gaan:
Eerst even dit: het is heel normaal als je kind soms wat minder goed eet in de avond.
Net zoals bij volwassenen is de eetlust van kinderen dag tot dag verschillend en sommige kinderen zijn nu eenmaal kieskeuriger dan andere. Maak jij je zorgen dat jouw kind echt te weinig eet en weet je niet goed wat te doen, neem dan contact met mij op en ik kijk graag met je mee.
Tip 1: Laat je kind zelf bepalen hoeveel er wordt gegeten
Dwingen om te eten werkt vaak averechts. Vaak zorgt het voor een ongezellig eetmoment en kan een constante strijd om eten tot een negatieve relatie met eten zorgen. Bied het eten aan en laat je kind zelf bepalen hoeveel er wordt gegeten. Als je dit lastig vindt, dan kan je bijvoorbeeld ook afspreken dat je kind minimaal 3 hapjes van elk onderdeel van de maaltijd eet.
Tip 2: Geen alternatieven
Ik snap heel goed dat het verleidelijk is om je kind iets anders aan te bieden, wanneer er geweigerd wordt om te eten. Maar als je dit doet, dan weet je kind al van heel jongs af aan, als ik dit niet eet, dan krijg ik iets wat ik wel lekker vind. Blijf rustig en consequent: “Dit is wat er vandaag op tafel staat.” Mijn advies hierbij is om er wel voor te zorgen dat er iets op tafel staat, waarvan je weet dat jouw kind dit lust.
Tip 3: Geen staf of beloning met eten
Als het toetje normaal gesproken een vast onderdeel van de maaltijd is, gebruik dit dan ook niet als straf of als beloning. Ook als jouw kind de rest van het eten niet wilt. Als het toetje iets is wat er normaal gesproken ook wordt gegeten, bied dit dan nog wel aan.
Honger naar bed?
Dit is een lastige. Het gevoel dat je jouw kind met honger naar bed moet sturen, voelt natuurlijk rot.
Toch is het belangrijk om je af te vragen: heeft mijn kind echt honger of is het gewoonte om voor het slapen nog niets te eten?
Wanneer jouw kind overdag goed eet en met het avondeten minder, dan kan je erop vertrouwen dat ze niet met honger naar bed gaan.
Daarom is de eerder genoemde tip ook belangrijk; zorg ervoor dat er wel iets op tafel staat, waarvan je weet dat het gegeten kan worden.
Tot slot
Blijf geduldig en probeer van het eten zo min mogelijk strijd te maken.
Als je zorgen hebt over dat jouw kind te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, neem dan gerust contact op.
Weet ook als jouw kind moeite hebt met slapen, dat daar ook slaapcoaches voor zijn die met alle liefde met je meekijken.