Samen eten voor de tv, hoe slim is dat?

Een tijdje geleden werd ik benaderd door een journalist van de Vrouw, die een vraag ontving van een bezorgde moeder. De vraag luidde:

“Ik eet vaak met mijn twee kinderen voor de tv, uit gewoonte en gemak. Kan dat kwaad?”


Allereerst wil ik benadrukken dat er geen goed of fout is als het gaat om deze keuze. Soms kan het gewoon gemakkelijker zijn om voor de tv te eten. Ik eet in het weekend vaak ook voor de tv.

Waarom ik adviseer om niet voor de tv te eten?

📺Wanneer kinderen onbewust voor de tv eten, kan dit ervoor zorgen dat hun hersenen minder goed het signaal van vol zitten of nog trek ontvangen. Hierdoor bestaat de kans dat ze meer eten dan ze eigenlijk nodig hebben.
📺Je kind kan zo opgaan in de tv dat het eten wordt vergeten.
📺Eten voor de tv kan ervoor zorgen dat kinderen minder bewust worden van wat ze eigenlijk eten. Hierdoor missen ze de kans om zich bewust te worden van verschillende smaken en om hun smaakvoorkeuren verder te ontwikkelen.

 

Maak afspraken met jouw kinderen en betrek ze bij de eetmomenten. Eet bijvoorbeeld om alleen op vrijdagavond samen patatjes voor de tv

Het is belangrijk om te realiseren dat samen eten aan tafel juist een waardevol moment kan zijn om met jouw gezin te delen. Je kunt met elkaar praten, lachen en van elkaars gezelschap genieten. Samen eten bevordert ook de bewustwording van wat we eten en stimuleert een gezonde relatie met voeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *