Het meeste besproken onderwerp in mijn spreekkamer is poep.

Heeft jouw kind ook poepproblemen? 

In mijn spreekkamer is het onderwerp van poepproblemen bij kinderen ongetwijfeld een van de meest besproken onderwerpen.

Hoewel kinderen het hilarisch vinden om erover te praten, is het tegelijkertijd een serieus en belangrijk onderwerp. Veel kinderen ervaren problemen met hun stoelgang, en als ouder wil je natuurlijk weten hoe je jouw kind hiermee kunt helpen.

Iedereen poept namelijk en ik zie echt heel veel kinderen waarbij er een poepprobleem is.

Maar wanneer is er een poep probleem en wat kan je er aan doen met voeding?
Heel kort door de bocht: er is sprake van een poepprobleem als je kind last heeft met poepen.

Klachten of signalen waar je aan kunt denken bij een poepprobleem:

Pijn bij het poepen: Als je kind klaagt over pijn tijdens het poepen, kan dit wijzen op een poepprobleem.

Angst om te poepen: Sommige kinderen willen, kunnen of durven gewoonweg niet meer te poepen, wat tot verstopping kan leiden. Ik kijk met je mee of we met voeding ervoor kunnen zorgen dat de poep zacht genoeg is, dat het in ieder geval geen zeer doet. Soms is het nodig dat een andere professional, zoals een bekkenfysiotherapeut mee kijkt.

Harde ontlasting en keutels: Als de ontlasting van je kind erg hard en als keutels is, kan dit duiden op obstipatie.

Wisselende ontlastingsstructuren: Van keutels tot ontlasting die op waterige pap lijkt, de inconsistentie kan ook wijzen op een probleem.

Buikpijn en een opgezette buik: Kinderen met poepproblemen ervaren vaak buikpijn en een opgeblazen gevoel, wat erg ongemakkelijk kan zijn.

Vieze geur van windjes: Windjes die erg stinken kunnen ook een teken zijn dat er iets niet goed gaat met de stoelgang. En zoals sommige moeders het zo mooi zeggen: “De windjes stinken nog erger dan die van mijn man.”

Loopt jouw zoon of dochter al langer met een poepprobleem en ben je benieuwd of aanpassingen in de voeding kunnen helpen?

Voeding speelt een belangrijke rol bij een gezonde stoelgang bij kinderen. Als ouder kun je overwegen om aanpassingen in het voedingspatroon van je kind te maken om de poepproblemen te verhelpen. Voldoende vezels en vochtinname zijn o.a. essentieel om de poep soepel en regelmatig te houden. Het nemen van voedingsmiddelen zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten kan de stoelgang verbeteren.

Als jouw zoon of dochter al langere tijd worstelt met poepproblemen en je wilt weten of aanpassingen in de voeding kunnen helpen, aarzel dan niet om een afspraak te maken. Dan kijken we samen of we jouw kind makkelijker kunnen laten poepen. Jouw kind krijgt ook zijn eigen poepboekje van de kinder(di)eetcreatie.

Afspraak kan op locatie of via videobellen. Neem contact op via www.dietistdominique.nl/contact


Bedankt voor het lezen en tot de volgende!

Groetjes, Dominique
Kinderdiëtist

Alles over  gezonde voeding? Volg @dietistdominique op Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *