Van klein meisje tot kinderdiëtist

Hoe zij haar grootste zorgen omtovert tot haar missie om kids te begeleiden naar een gezond en gelukkig leven

Dit is het verhaal over een meisje, die vanaf haar allereerste adem haar ouders slapeloze nachten bezorgd. Nu denk je vast dat doen alle baby’s toch? Maar dit is zorgelijk. Het huilen wisselt het krijsen af. Het meisje lijkt zoveel ongemak te ervaren maar waardoor? Haar ouders zijn radeloos en maken zich zorgen. Wat is er toch met hun dochter?  

 

Na veel onderzoeken blijkt ze ziek te worden van haar flesvoeding. Enorme buikkrampen die zorgen voor die ellenlange huil- en krijskoren. Haar ouders doen er alles aan om het op te lossen. Ze stappen over op koemelk, in de hoop dat dit beter gaat. Maar dit lijkt ook niet de oplossing te zijn. Wanneer het meisje 8 maanden oud is, komen haar ouders erachter dat ze niet alleen allergisch is voor melk en koemelk maar ook voor soja.

 

Wat nu? 

 

Er volgen weer allerlei onderzoeken. Het meisje blijkt ook overgevoelig voor histamine, allergisch voor huisstofmijt, kattenharen en kleurstoffen. Ze mag geen normale kaas, alleen geitenkaas. Ze mag geen normaal brood, alleen speciaal brood. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden. Haar ouders vinden het lastig maar doen er alles aan om te zorgen dat het meisje zich goed voelt en dat zij de juiste voeding binnenkrijgt.

 

Haar moeder reist heel Nederland door op zoek naar winkels waar ze speciale allergie producten verkopen. Toen was dat nog niet zo gewoon. Soms reizen ze zelfs af naar Duitsland. Daar zijn ze koploper in deze producten, vandaag de dag nog steeds. Het aanbod qua allergie producten is hier groter dus gelukkig meer opties voor de voeding van hun dochter. Máár het meisje wil zo graag chocoladepasta op haar brood. Haar moeder besluit een brief te schrijven naar een fabrikant met een schreeuw om hulp:

 

 “Mijn dochter wil zo graag chocoladepasta maar is allergisch voor koemelk, lactose en soja. Kunnen jullie iets voor ons betekenen?” En ja, dat kunnen ze. De fabrikant stuurt een pot witte chocoladepasta, op basis van kokos. En het meisje? Zij geniet intens van haar boterham chocopasta.  

 

Het meisje groeit groter en de problemen met voeding groeien mee. Wanneer zij 20 jaar is, gaat het helemaal niet goed. Ze valt af en heeft maag- en darmproblemen. Ze kan niet meer eten. Ze is altijd moe en heeft nergens energie voor. Zo kan het niet verder. Ze besluit naar de huisarts te gaan maar wordt niet serieus genomen. Ze krijgt direct een stempel: Eetstoornis. Een formuliertje met informatie wordt in haar handen geduwd en daar moet ze het mee doen. Anorexia? Echt niet. Ze gaat in discussie met de arts en de conclusie?

 

Het lijkt een parasiet te zijn, maar de klachten blijven. Er volgt een darmonderzoek en daaruit komt Prikkelbare Darm Syndroom.

 

Het meisje vraagt zich af wat ze hiermee kan? Nog steeds geen oplossing. Veel mensen krijgen namelijk de diagnose PDS. Het advies is genoeg rust nemen en goed op je voeding letten en daar moet ze het mee doen. Ze besluit dat zo goed en zo kwaad mogelijk te proberen. Even lijkt het allemaal beter te gaan. Totdat na een jaar de klachten weer opspelen. Overal eczeem en die ellendige buikklachten. Het meisje besluit zelf te gaan spelen en experimenteren met voeding. 

 

 

Ze voelt inmiddels gelukkig zelf heel goed aan wat werkt en niet werkt. Misschien toch een lactose intolerantie? Ze eet zoveel mogelijk lactosevrij en het werkt! Haar gezondheid gaat met stappen vooruit.

 

Het meisje, inmiddels een vrouw opgeleid tot kinderdiëtist, heeft haar grootste zorgen omgetoverd tot haar missie: anderen helpen naar een gezond en gelukkig leven. Kinderen begeleiden, die net als zij vroeger, struggelen met hun lijf en hun gezondheid. 

 

 

Ze wilt dat haar ellenlange weg naar een gezond lijf, andere kinderen bespaart blijft. Kinderen moeten zorgeloos en gezond opgroeien. Voeding moet lekker en leuk zijn. En ze moeten zich goed, gezond en gelukkig voelen in hun lijf.


Het meisje in dit verhaal, dat ben ik: Dominique

Ik ben al mijn hele leven bewust bezig met voeding. Dagelijks moet ik goed opletten met alles wat ik eet en drink. Nog steeds krijg ik allerlei reacties in mijn lijf wanneer ik de verkeerde dingen binnenkrijg. Denk aan eczeem, een dikke keel, last van mijn maag en darmen, me uitgeput voelen, een energielek, donkere kringen onder mijn ogen en zelfs goed ziek worden. 

 

Hoe ik hiermee omga? 

 

Ik zorg voor de juiste balans. Uiteraard wil ik ook wel eens uit eten. Met mijn voor- en hoofdgerecht neem ik bewuste keuzes zodat ik met het toetje lekker kan uitpakken. En ik eet ook echt wel eens een pizza. 

 

Maar neem dan niet ook nog dat heerlijke tomatensoepje. Vooral van varkensvlees blijf ik ver weg vanwege het histamine en die dame blanche laat ik ook maar staan vanwege de lactose. 

Verkeerd eten heeft heel veel impact op het dagelijkse leven.

Eten bij vrienden? Blijft een dilemma. De ene keer eet ik uit beleefdheid mee en de andere keer laat ik het toch maar staan. Eten op vakantie? Iedere keer een zoektocht. Tijdens mijn reis door Costa Rica was het wel een verhelderende zoektocht. Op die ene Pizza Margarita met blokjes ham na, want daar moest ik alle stukjes ham vanaf vissen. Verder voelt mijn lijf sinds deze reis gezonder dan ooit. 

Verkeerd eten heeft heel veel impact op het dagelijkse leven. Dit heb ik niet alleen bij mezelf ervaren, maar ook van dichtbij meegemaakt bij andere familieleden. Hoe ouder ik word, hoe beter ik weet wat het belang is van goede voeding en wat dit voor je lijf doet. Hiervoor ben ik al 30 jaar onderweg maar heb me nog nooit zo goed gevoeld.


Ik let nog steeds goed op en het liefst doe ik dit de hele dag, zodat ik ‘s avonds lekker iets kan snacken als ik daar zin in heb. Alles in voeding gaat eigenlijk over balans. Je mag echt wel eens toegeven aan die lekkere trek en genieten van een zak chips, een reep chocolade of een handje vol snoep. 

Maar zorg daarnaast voor gezonde voeding zodat je jouw lichaam de juiste brandstof geeft om de dag door te komen. Dat geldt voor iedereen. Allergieën, intoleranties, overgewicht, ondergewicht, suikerverslaafd of niet. Met verantwoorde keuzes voel jij je beter en is het leven zoveel leuker!


Met een glimlach naar de kinderdietist 


Door mijn werk als kinderdiëtist, maar vooral door mijn eigen ervaringen en problemen met voeding, herken ik allerlei voedingsproblemen bij kinderen veel sneller. Vanuit hier ga ik met liefde en plezier aan de slag met die kids en gaan we spelen met voeding. Gezondere keuzes, oppassen met bepaalde producten, de juiste vitamines en minderen met suikers. Het belang van goede en gezonde voeding overbrengen op kids is mijn absolute doel.

Fun Facts!


  • Je wilt niet weten hoe vaak ik te horen krijg: maar je bent helemaal niet Flink… omdat mijn achternaam Flink is.
  • Mijn lievelingseten is lasagne en chocolade!
  • Ik hou heel erg van reizen; vooral als er veel dieren en natuur is ben ik dolgelukkig.
  • Ik ben dol op fotograferen en fotografie.
  • Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn; tekenen, verven, knutselen – heerlijk! Als klein meisje kon je me aan een knutseltafel zetten en hoorde je uren niks van me weer. Nu zet ik mijn creativiteit vaak in voor leuke traktatie ideeën (kijk eens op mijn Instagram!) 

  • Ik heb een lachende watermeloen als mijn logo, ik wordt er vrolijk van en het is een hele goede gespreksstarter met de kinderen die ik mag begeleiden. .

Genoeg over mij, ik ben benieuwd wie jij bent!

 

Je weet nu veel meer over mij. Denk je, dat klinkt als iemand die mij goed kan helpen bij mijn hulpvraag rondom voeding voor mijn kind?

En ben je opzoek naar een goede, enthousiaste en lieve kinderdiëtist? 

Neem dan een kijkje bij mijn Flink Gezond Membership