Schermafbeelding 2024 07 13 163755

Het eten van geiten hersenen…

Wanneer voor jouw kind nieuwe dingen proeven enorm spannend is...

Stel je voor: je kind zit aan tafel en kijkt naar een stukje paprika alsof het een monster is. Je hebt alles geprobeerd om hem enthousiast te maken over groenten, maar niets lijkt te werken. Dit scenario is herkenbaar voor veel ouders en is precies waar ik in mijn werk, zowel binnen het FGM als in mijn praktijk, mee bezig ben.

Onlangs sprak ik met een moeder die dit gevoel perfect verwoordde. Ze zei: “Door jouw uitleg begrijp ik nu wat mijn dochtertje doormaakt. Het is echt heel spannend voor haar, net zoals wanneer ik bij Expeditie Robinson geitenhersenen zou moeten eten. Dan sta ik ook echt niet te springen!” Hoewel ik zelf niet naar Expeditie Robinson kijk, weet ik van vroeger op MTV dat zulke extreme uitdagingen bestaan 😅.

Voor sommige kinderen kan het proberen van nieuw voedsel aanvoelen als een avontuur vol geitenhersenen: ontzettend spannend en een beetje eng. Deze kinderen kunnen angstig worden bij de gedachte iets nieuws te proeven. Dit kan een enorme uitdaging zijn, zowel voor het kind als voor de ouders.

Waar komt de spanning vandaan?

Het is belangrijk om te begrijpen waar deze spanning vandaan komt. Vaak is het een kwestie van smaakontwikkeling en het opdoen van nieuwe ervaringen. Dit proces kost tijd en geduld. Het helpt enorm als ouders weten hoe ze hiermee om kunnen gaan en hun communicatie kunnen aanpassen. Geduld en oefenen zijn hierbij de sleutels tot succes.

Vergelijk het met leren zwemmen: als je kind na een paar weken geen zwemles meer heeft, zal het veel moeilijker zijn om de technieken te onthouden. Zo werkt het ook met eten. Het vraagt om herhaling en consistentie.

Eymen’s verhaal: kleine stappen, grote vooruitgang

Afgelopen week sprak ik de moeder van Eymen via de app. Ze is gestart met het FGM vanwege de moeilijke eetgewoonten van Eymen, waar ze al jaren tegenaan loopt. 

 

Het niet willen proeven, constante strijd aan tafel, een heel eenzijdig eetpatroon. 

 

Moeder is in het FGM aan de slag gegaan met de uitleg rondom moeilijke eters en de oefeningen die daarbij horen. Via de app hebben we veel persoonlijk contact gehad en afgesproken wat Eymen zou gaan oefenen. 

 

Eymen hebben we hier heel erg bij betrokken. Dus via spraakberichtjes en af en toe een videootje, om hem echt hierbij te betrekken, want hij moet het uiteindelijk in zijn mond stoppen. 

 

Afgelopen weken zijn ze dus aan de slag gegaan en toen ik ze vorige week sprak was, Eymen ontzettend trots toen hij zijn werkboekje liet zien. 

 

We hadden afgesproken om te oefenen met paprika, komkommer, tosti en banaan.

 

Maar dat was niet alles wat hij had geproefd – hij had ook een stukje kip met kruiden van zijn tante geprobeerd en een mini hapje broodje haring van zijn moeder (dat vond hij heel vies 🤮).

 

Hoewel hij nog geen hele paprika of banaan eet, durft hij nu in ieder geval een hapje te nemen, wat een enorme vooruitgang is.

 

We hebben afgesproken dat hij verder gaat oefenen met wat hij nu heeft geproefd.

 

Als ik hem volgende maand weer spreek, is het doel dat hij van elk item vijf hapjes heeft genomen en doorgeslikt! Hij is vijf jaar oud, dus de afspraak is vijf hapjes 😉.

 

Zijn enthousiasme was prachtig om te zien, en het was duidelijk dat de inspanningen van zijn moeder goed hielpen.

 

Ze vertelde dat ze elke dag samen 10 minuten het eetspelletje doen. Soms ruiken ze alleen aan het eten, soms wassen ze het, en bij minder spannende dingen houden ze het vijf seconden op de tong.

Het wekelijkse contact dat ik met de moeder van Eymen heb, is een fijne stok achter de deur voor het gezin. Eymen weet dat ik met zijn moeder wekelijks appcontact heb 😉 en het geeft zijn moeder de mogelijkheid om met mij te sparren als het even niet gaat zoals gehoopt.


Eymen’s verhaal laat zien dat het mogelijk is om vooruitgang te boeken met een moeilijke eter.

 

Het vraagt om liefde, geduld en vooral regelmatig oefenen. Elke stap, hoe klein ook, is een stap vooruit.

Ben jij benieuwd of het FGM ook iets voor jou is?


Lees hier dan alle informatie en hoop ik jou daar snel te zien, zodat ik ook jou en jouw kind verder kan helpen met de hulpvraag die je hebt!

 

Groetjes, 
Dominique
Kinderdietist & kindercoach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *