De BMI heilige richtlijn?

Je hebt vast wel eens gehoord van BMI, toch? Het staat voor Body Mass Index, en het is een manier om te kijken of het gewicht van je kind bij de lengte en de leeftijd past. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

De BMI wordt gebruikt als een soort meetlatje om te zien hoe het gaat met het gewicht van je kind. Het is grafiek dat laat zien of het gewicht in de groene zone zit (dat is goed), de rode zone (dat is te veel) of ergens daar tussenin (dat kan beter). Zo krijg je een idee hoe de verhouding tussen lengte en gewicht zit.

Maar, en nu komt het belangrijke deel, de BMI vertelt niet het hele verhaal. Het vertelt bijvoorbeeld niet waar het vet zit in het lichaam van je kind.  En dat is eigenlijk nog belangrijker dan alleen maar het gewicht! Want onderzoek laat zien dat vet rondom de buik voor problemen kan zorgen later, net als bij volwassenen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. 
Over het verschil qua BMI en lichaamssamenstelling bij kinderen heb ik nog meer voorbeelden in mijn nieuwe e-book staan. Als je daar benieuwd naar bent, klik dan hier. 

Uit onderzoek van The Mayo Clinic (2014) is naar voren gekomen dat kinderen met een gezond gewicht volgens de BMI methode in 25% van de gevallen wél een te hoog vetpercentage hebben. En hieruit kunnen obesitas-gerelateerde aandoeningen zoals hart- een vaatziekten ontstaan. Een gezond gewicht betekent dus niet automatisch ook een gezonde lichaam!

Wat doe ik  dan met de BMI in mijn begeleiding? 

Als ik een nieuwe verwijzing binnen krijg met de hulpvraag begeleiding van overgewicht, dan ga ik kijken naar het verloop van de BMI. 

Heeft een kind bijvoorbeeld altijd al in het rode gezeten of voorheen altijd in het oranje en is het ineens gestegen naar het rood

Dit gebruik ik als richtlijn en verder kijk ik naar het verloop van de lengte/gewicht grafiek , de lichaamssamenstelling en natuurlijk bespreek ik wat er bij jullie thuis wordt gegeten, hoeveel je kind beweegt, slaapt, goed ontwikkeld en andere dingen die invloed kunnen hebben op het gewicht.

En als het nodig is, kan ik ook het advies geven om naar de huisarts of kinderarts te gaan om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Dit doe ik altijd samen in overleg met jou als ouder.! Samen streven we naar een gezonde levensstijl en proberen we het gewicht van je kind stabiel te houden, tot hij/ zij weer in zijn eigen curve zit.

En onthou er is geen one-size-fits-all oplossing en zal je zelf moeten ontdekken wat voor jou en jouw kind helpt voor een gezonde leefstijl.

Wil je hier meer over weten en met het overgewicht van jouw zoon/dochter aan de slag? Dan is mijn nieuwste e-book iets voor jou. Die vind je hier.

Groetjes,

Dominique
Kinderdiëtist & kindercoach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *