3 praktische tips om jouw kind van overgewicht naar een gezonder gewicht te helpen

Het nieuwe jaar is begonnen en één van je goede voornemens is om nu samen met jouw kind te werken naar een gezonder gewicht.
Als je kijkt naar de weegschaal zie je dat het gewicht van jouw kind inmiddels is gestegen naar overgewicht en daar maak jij je zorgen over.

Je weet dat er wat moet gebeuren, je weet alleen niet goed hoe. In deze blog vertel ik je wat de mogelijke oorzaken zijn van het overgewicht van jouw kind en met welke 3 praktische dingen je vandaag gelijk kunt beginnen. 

Je wilt jouw kind niet op dieet zetten en al helemaal niet het gevoel te geven dat hij/zij niet goed genoeg is. Herkenbaar?

Je bent hierin niet alleen. Vanaf de tweede week van januari krijg ik altijd veel nieuwe aanvragen binnen van bezorgde ouders met betrekking tot het gewicht van hun kind. 

Voordat je verder leest is het goed om te weten wanneer jouw kind eigenlijk overgewicht heeft. 

Wanneer heeft een kind overgewicht?

Je hebt vast eerder over de BMI (Body Mass Index) gehoord. Dit getal geeft aan of het gewicht van jouw kind gezond is in verhouding tot de lengte De BMI geeft aan of je kind in ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht of obesitas valt. 

 

Bij kinderen werkt dit net wat anders dan bij volwassenen. Bij kinderen wordt er met de BMI ook nog rekening gehouden met de leeftijd, omdat ze nog groeien. 

Bij het bepalen of een kind overgewicht heeft, is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de BMI. Voor kinderen is het ook belangrijk om naar de groeicurves te kijken, omdat hierbij wordt gekeken naar de individuele ontwikkeling.  

Maar wanneer heeft een kind dan overgewicht? 

Er wordt van overgewicht gesproken als het gewicht van jouw kind, in verhouding tot de lengte en leeftijd, boven de normale groeicurves ligt. Dit wordt meestal gezien door een kinderarts, jeugdarts of een kinderdiëtist. Je kunt het eventueel ook zelf zien, wanneer je de groeicurves van jouw kind opzoekt bij het consultatiebureau en zelf de recente lengte/gewicht gegevens erin zet. 

Zat jouw kind altijd op de +1 lijn qua lengte en gewicht en is dit de afgelopen maanden of jaren veranderd naar de +2? Dan kan er sprake zijn van overgewicht.  

Gelukkig zijn er al een hoop dingen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan, maar voordat je dat gaat doen, is het goed om te kijken waardoor het gewicht van jouw kind blijft stijgen.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
– Teveel ongezonde voeding
– Teveel voeding (dit kan ook ‘gezonde’ voeding zijn)
– Te weinig beweging
– Aanleg om snel zwaarder te worden
– Medicatie bijwerking

Wanneer er medische niks aan de hand is, dan is één van de grootste oorzaken van overgewicht bij kinderen te hoge inname calorieën ten op zichtte wat hun behoefte is. Op het moment dat kinderen 7000 kcal extra bovenop hun eigen energiebehoefte binnen krijgen. 

Gemiddeld 115 kcal per dag, dan zal het gewicht in 2 maanden tijd met 1 kilo extra omhoog gaan.

Dus een belangrijke eerste stap om te nemen is: Wat is de reden dat het gewicht sneller stijgt dan je zou verwachten?

 

Als je dit eerlijk voor jezelf hebt beantwoord, dan kan je gaan kijken hoe je jouw kind naar een gezonder gewicht toe kan helpen.

3 praktische tips waardoor jouw kind met overgewicht weer een gezonder gewicht krijgt:

Tip 1: Hou een voedingsdagboek bij

Dit kan je op papier doen of in een app. Het is even een karweitje, maar het geeft je onwijs veel inzicht. Online kan je uitrekenen wat de energiebehoefte van jouw kind is. Let op: dit is wel een algemene richtlijn!
Maar je kunt dit wel als uitgangspunt gebruiken. Stel dat hieruit komt dat jouw kind een energiebehoefte heeft van 1400 kcal per dag en tijdens het bijhouden kom je erachter dat jouw kind gemiddeld 1500 kcal op een dag binnen krijgt. Dan gaat het gewicht na verloop dus stijgen, door teveel calorieën.

Tip 2: Zet in op meer beweging

Ben je erachter gekomen dat het wellicht zou kunnen komen, door te weinig beweging? Dan raad ik je aan om te kijken hoe je meer beweging in de dagelijkse activiteiten kan brengen. Jouw kind hoeft niet gelijk op een extra sport, maar met de fiets na school in plaats van de auto, kan al een bijdrage leveren aan meer beweging in de week.

Tip 3: Leer over portiegrootte op een speelse manier

Gebruik hiervoor een kindvriendelijke uitleg om porties te kunnen begrijpen, bijvoorbeeld: een vuist voor rijst, een handpalm voor eiwitten (bijv. kip), en een duim voor vetten.

Extra tip: Kijk verder dan alleen het gewicht en focus niet teveel op het getal op de weegschaal.

Overgewicht is vaak een combinatie van meerdere factoren.

Factoren waarmee ook rekening moet worden gehouden; emotie eten, stress en het zelfbeeld.

Wanneer je jouw kind eerder dit soort dingen hebt horen zeggen : ‘’Ik ben dik en wil hier wat aan doen’’ OF ‘’Ik heb echt een dikke buik, dit is echt lelijk’’, praat dan met je kind. Luister naar wat er speelt en zorg dat je begrijpt waar het vandaan komt.

Als je merkt dat je hier extra hulp bij kan gebruiken, dan help ik je graag in mijn Flink Gezond programma.

Voor nu wil ik je ook nog meegeven, dat kleine veranderingen maken en de focus leggen op positieve en haalbare veranderingen, goud waard zijn. Samen stapje voor stapje naar een gezonder gewicht.
Het hoeft niet perfect en elke stap vooruit telt.

Gun jezelf en je kind de tijd om te werken naar een gezonder gewicht en om te groeien 😊

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *